Tijdens deze excursie geven we jullie de kans om de Gorsselse Hei te verkennen en van de beheerder te horen met welke ideeën de beheerder dit gebied heeft verworven en wat hier na goed 10 jaar van terecht is gekomen.

De dag waarop we dat gaan doen is zaterdag 3 september. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@netwerklandenwater.nl.

Meer informatie staat hieronder:

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied dat in het westen van de Achterhoek ligt, net ten noordoosten van Zutphen. Dit stukje heideterrein kreeg eind 19 e eeuw een militaire bestemming en hierdoor is het uiteindelijk niet ontgonnen. In het begin van de 21 e eeuw besloot het Ministerie van Defensie dit terrein af te stoten en in 2009 werd het verkocht.

De nieuwe eigenaar is een combinatie van de Stichting IJsellandschap en de Stichting Marke Gorssel. De Stichting IJssellandschap bezit diverse (natuur)terreinen in de omgeving van Deventer. De Stichting Marke Gorssel is speciaal opgericht met de intentie om het herstel en het beheer van dit gebied vanuit de eigen gemeenschap te laten plaatsvinden.

De Gorsselse Heide is bekend om zijn grote biodiversiteit. Je kunt er bijzondere soorten aantreffen als het heidekartelblad, warkruid, klokjesgentiaan en gagel. Verder komen de levendbarende hagedis, de ringslang, de nachtzwaluw en tientallen libellesoorten in het gebied voor.

Programma (bij goed weer):

15.00 – 15.30 Inloop
15.30 – 15.45 Tocht naar ingang heide
15.45 – 16.15 Korte presentatie over geschiedenis van de heide en het opstaan van de stichting Marke Gorsselse Heide
16.15 – 17.30 Rondleiding over het terrein met gids(en)
17.30 Afsluiting